Vinařství Martin Šebesta
Vinařství Martin Šebesta bylo založeno v roce 2002 a jako rodinný podnik charakterizuje osobní a pečlivý přístup k vinicím, vínu a zákazníkům.
Rozloha 10,5 ha vlastnoručně vysazených vinic (42.000 keřů), ve známých viničných tratích Liščí vrch a Ořechová hora v Březí u Mikulova.
Charakter vín významně ovlivňují půdně klimatické podmínky (terroir), jílovito-hlinité půdy s vyšším obsahem aktivního vápníku, spolu s podnebím kolem Pálavy – nejteplejší oblasti u nás.
Víno se nedělá ve sklepě,
ale na vinici
Představujeme přehled našich vinic a pěstovaných odrůd
Ořechová hora
Výměra 2,2 ha, naše velmi ceněná vinice se svažitostí 15 %.
Trať v nadmořské výšce 260 m n.m s vysokýmpodílem vápníku a zajímavým střídáním různých typů půd. Spodní část tvoří splavenina s relativně humóznější půdou, ta přechází v půdu jílovitější s příměsí kamení a na vrcholu se objevují menší kamínky a místy téměř čistý písek. Důkazem dobré polohy je i hojný výskyt cvrčka polního, který vyhledává záhřevné a slunné stráně.
Jde o vynikající polohu, která poskytuje nádherná a velmi specifická vína.
Pěstované odrůdy:
- Ryzlink vlašský
- Pálava
- Ryzlink rýnský
- Sauvignon
- Veltlínské zelené
- Kerner
- Merlot
- Dornfelder
- Rulandské modré
Liščí vrch
Výměra 5,5 ha, mírně svažitá vinice s humózním profilem
Znamenitá poloha v nadmořské výšce 220 m n.m. nám poskytuje možnost vyrobit výborná vína. Vinice jsou na mírném svahu s jižní expozicí se sklonem 12 %. Půda je velmi rozmanitá od černozemě až po jíly s vyšším obsahem vápníku, taktéž kolem 10%, a se pak vyznačují ve vůni kořenitostí, mandlovostí, ovocitostí a minerálností, v chuti pak hutností, specifickou těžkostí a kořenitou mandlovostí až se slanou dochutí.
Pěstované odrůdy - Ryzlink vlašský
- Chardonnay
- Rulandské šedé
- Dornfelder
- Zweigeltrebe
Plotny
Vinice v katastru obce Dolní Dunajovice
Znamenitá poloha v nadmořské výšce 220 m n.m. nám poskytuje možnost vyrobit výborna vína. Vinice jsou na mírném svahu s jižní expozicí se sklonem 12 %. Půda je velmi rozmanitá od černozemě až po jíly s vyšším obsahem vápníku, taktéž kolem 10%, a se pak vyznačují ve vůni kořenitostí, mandlovostí, ovocitostí a minerálností, v chuti pak hutností, specifickou těžkostí a kořenitou mandlovostí až se slanou dochutí.
Pěstované odrůdy